ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ

Παγκόσμια Τράπεζα – Ελληνική Εταιρεία Logistics

   Σημαντικές Επαφές για τον Κλάδο της Εφοδιαστικής Αλυσίδας 

Κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας, με εξειδίκευση στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, επισκέφθηκε τα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Logistics καταγράφοντας τις θέσεις της, καθώς και τις προτάσεις της για την ανάπτυξη του κλάδου στη χώρα μας.

Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2013– Στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιούν στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας στη χώρας μας, υπό τη διοργάνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Ελληνική Εταιρεία Logistics. 

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η χαρτογράφηση από την πλευρά της Παγκόσμιας Τράπεζας της ελληνικής αγοράς εφοδιαστικής αλυσίδας προκειμένου να εντοπιστούν σημεία που χρήζουν βελτίωσης ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των logistics στη χώρα μας. 

Στη συνάντηση με τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας παραβρέθηκαν από την πλευρά της EEL, ο Πρόεδρος ΔΣ κ. Σωτήρης Τριχάς, η Αντιπρόεδρος Διοικητικού κ. Ειρήνη Χάδιαρη Γκιάλα, ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών κ. Φώτης Δαούσης, ο Αντιπρόεδρος Λειτουργιών κ. Χρήστος Μήτσης

Στις δύο ώρες που διήρκησαν οι επαφές μεταξύ του κλιμακίου της Παγκόσμιας Τράπεζας και εκπροσώπων του ΔΣ της EEL, τέθηκαν όλα τα ζητήματα που απαιτούν άμεση επίλυση προκειμένου ο κλάδος των logistics να αποτελέσει βασικό μοχλό ώθησης για την ελληνική οικονομία. Η υπάρχουσα δομή της αγοράς, το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας της, καθώς και η ευκολία επενδύσεων αποτέλεσαν βασικούς τομείς ενδιαφέροντος στη συζήτηση. 

H EEL πρόβαλε τα προβλήματα που χαρακτηρίζουν την εφοδιαστική αλυσίδα στην Ελλάδα όπως, η διαμόρφωση ολοκληρωμένης στρατηγικής για τα Logistics, η επιτακτική ανάγκη για άμεση βελτίωση της ποιότητας όλων των υποδομών της χώρας, η ανέγερση σύγχρονων Logistics Parks, η θέσπιση κι εφαρμογή ενός ξεκάθαρου νομοθετικού πλαισίου, η απλοποίηση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών, καθώς και η εφαρμογή νέων πολεοδομικών κανόνων, ο εκσυγχρονισμός των οδικών μεταφορών, αλλά και η θεσμική κατοχύρωση του επαγγέλματος του logistician. 

Παράλληλα, ενημέρωσε την Παγκόσμια Τράπεζα, για το πρώτο Master Plan για τα Logistics, το Επικαιροποιημένο Master Plan, καθώς και τις έρευνες που έχει διεξάγει μέχρι σήμερα για την καταγραφή της αγοράς της εφοδιαστικής αλυσίδας στη χώρα μας. 

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της EEL, κ. Σωτήρης Τριχάς: «Το ενδιαφέρον της Παγκόσμιας Τράπεζας για τον κλάδο μας είναι κάτι θετικό. Τα Logistics σίγουρα μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν βασικό άξονα ανάπτυξης προκειμένου η Ελλάδα να γίνει διαμετακομιστικός κόμβος της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Αυτό που εμείς ζητήσαμε από την Παγκόσμια Τράπεζα είναι να μας παρουσιάσει στις επόμενες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας, τα best practices άλλων κρατών, πρωτοπόρων στον κλάδο, που σίγουρα θα αποτελέσουν παράδειγμα για εμάς. Δεν χρειάζεται να «εφεύρουμε τον τροχό» για να κάνουμε τα logistics ανταγωνιστικά. Αν υιοθετήσουμε πρακτικές που εφαρμόζουν χώρες όπως η Ολλανδία ή η Γερμανία, τότε σίγουρα θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα ανάπτυξης». 

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας,  σύμφωνα με το δείκτη συγκριτικής αξιολόγησης «Logistics Performance Index» που μετρά την απόδοση και την ανταγωνιστικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας μιας χώρας, η Ελλάδα κατέλαβε την 69η θέση, με την 1η δεκάδα να απαρτίζεται από τις ακόλουθες χώρες: Σιγκαπούρη, Χονγκ- Κόνγκ, Φιλανδία, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Βέλγιο, Ιαπωνία, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνδρομές EEL Close (×)

Δεν έχετε επιλέξει κάποια συνδρομή
Δείτε τις διαθέσιμες συνδρομές
Close

Request For My Information

 
Close

Request For Account Deletion

Close

Request For Information Deletion

Close

General Request / Query To DPO