ΑΧΑΪΑ-ΤΑ LOGISTICS ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ:ΤΟ ΟΡΑΜΑ & Η ΠΡΑΞΗ

Αχαΐα

 Στρατηγικός κόμβος ανάπτυξης των logistics στη Μεσόγειο 

Αθήνα, 18 Aπριλίου 2013 – Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 2013 η επιχειρηματική εσπερίδα: «Αχαΐα- Τα Logistics στην περιφέρεια: Το Όραμα και η Πράξη», που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Logistics σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αχαΐας.

Το Road show της EEL προσέλκυσε το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου της Αχαΐας και της ευρύτερης Δυτικής Ελλάδας, καθώς και πολλών στελεχών και φίλων της εφοδιαστικής αλυσίδας, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία από άποψη συμμετοχών.

Κατά την έναρξη της εσπερίδας, ο Αντιπρόεδρος Οικονομικού της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, κ. Φώτης Δαούσης ανάφερε: «Όταν μια εταιρεία με έδρα την Πάτρα θέλει να ενισχύσει την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές της, τότε σίγουρα απαιτεί από το κράτος να της παρέχει τις βέλτιστες δυνατές υποδομές. Θέλει να έχει τη δυνατότητα των συνδυασμένων μεταφορών, θαλάσσιων, οδικών και σιδηροδρομικών, μέσα από ένα ολοκληρωμένο, ασφαλές και λειτουργικό δίκτυο που θα μειώνει το κόστος και θα τη βοηθά να είναι συνεπής στους χρόνους παράδοσης, εντός κι εκτός Ελλάδας. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Είναι η Πάτρα ο κόμβος εκείνος που θα επιλέξουν εθνικές και πολυεθνικές εταιρείες για τη διακίνηση των προϊόντων τους, λόγω της γεωγραφικής της υπεροχής; Παρέχει υπηρεσίες και υποδομές που θεωρούνται αυτονόητες για όλες τις χώρες της προηγμένης Ευρώπης; Αυτό που χρειάζεται είναι σωστός σχεδιασμός, και λύσεις, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της Δυτικής Ελλάδας, όπως αυτές έχουν καταγραφεί από επαγγελματίες που ζουν και δραστηριοποιούνται καθημερινά εδώ».

Από την πλευρά του ο κ. Πλάτων Μαρλαφέκας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας τόνισε: « Ο νομός Αχαΐας, χαρακτηρίζεται από την παρουσία της Πάτρας, που ως μητροπολιτικό κέντρο συγκεντρώνει δραστηριότητες όπως:

-η μεταποίηση με τη λειτουργία της ΒΙΠΕ και του ΒΙΟΠΑ,

-το εμπόριο και οι μεταφορές με τη λειτουργία του λιμανιού που χαρακτηρίζεται εθνικό και πύλη σύνδεσης με την Δυτική Ευρώπη,

-η έρευνα και η καινοτομία, που παράγονται στα ερευνητικά τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών αλλά και στους λοιπούς φορείς και Ινστιτούτα,

-ο θεματικός τουρισμός, όπως προσκυνηματικός τουρισμός (Απόστολος Ανδρέας, μοναστήρια), Χιονοδρομικός, καρναβάλι κ.α. και

-η περιφέρεια, όπως Αιγιαλεία, Καλάβρυτα, Δυτική Αχαΐα με ενισχυμένη την πρωτογενή παραγωγή και με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο νομός Αχαΐας απαιτεί την ολοκλήρωση των υποδομών, όπως η Ολυμπία Οδός, σιδηροδρομικό δίκτυο, φυσικό αέριο, νέο εμπορικό πολυχρηστικό λιμάνι και άλλες λιμενικές υποδομές, για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση του επικαιροποιημένου Master Plan και την εφαρμογή του στην Πελοπόννησο, από τον κ. Σωτήρη Τριχά, Πρόεδρο ΔΣ της  Ελληνικής Εταιρείας Logistics. Κατά τη διάρκεια της προβολής έγινε σαφές ότι η Αχαΐα μπορεί να παίξει πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ελλάδας, τόσο λόγω του κομβικού της σημείου, μεταξύ της χώρας μας και των υπολοίπων κρατών της λεκάνης της Μεσογείου, όσο και λόγω των επιχειρήσεων που συνεχώς αναπτύσσονται στην περιοχή.

Μέσα από τις υπόλοιπες ομιλίες της διοργάνωσης προβλήθηκε ο ρόλος της Δυτικής Ελλάδος ως logistics hub της Μεσογείου, η Διώρυγα της Κορίνθου ως διεθνής κόμβος για τις θαλάσσιες μεταφορές, οι προοπτικές των εμπορευματικών μεταφορών στη Δυτ. Ελλάδα μέσα από την ευρωπαϊκή μελέτη ADES, η εξωστρέφεια-εξαγωγές και η γεωπολιτική θέση της Δυτικής Ελλάδας, η συμβολή της λιμενικής βιομηχανίας για ανάπτυξη υποδομών/υπηρεσιών Logistics, τα αναπτυξιακά εργαλεία για νέες υποδομές logistics, η τυποποίηση κι η τηλεματική τεχνολογία διαχείρισης και εποπτείας οχημάτων.

Συντονιστική Επιτροπή της διοργάνωσης ήταν οι κκ. Φώτης Δαούσης, Αντιπρόεδρος Οικονομικού της EEL, ΕΜΕΑ Commercial Director, Globe Williams International, Αλέξης Αλεξίου, Μέλος ΔΣ της EEL, Logistics Manager Alpha Grissin AE, Βίκυ Τσακλάνου, Μέλος ΔΣ EEL Business Development, ΔΙΑΚΙΝΗΣΙΣ & PCDC, Βασίλης Ζεϊμπέκης, Adjunct Lecturer, Design, Operations & Productions Systems Lab,Dept of Financial & Management Engineering, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Αθανάσιος Κούστας, Ειδικός Σύμβουλος, Επιμελητήριο Αχαΐας.

Η εσπερίδα τέλεσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.

ΧρυσοίΧορηγοί της διοργάνωσης ήταν οι PTLPapageorgiou Transport Logistics και GS1 Association Greece.

Χορηγοί ήταν οι Medfrigo, Plessas Bros και Super Cargo.

Υποστηρικτής ήταν η εταιρεία Λουξ

Μέγας Υποστηρικτής των δράσεων της EEL είναι η εταιρεία JUNGHEINRICH.

Xορηγοί Επικοινωνίας ήταν οι: Supply Chain & Logistics, www.supply-chain.gr, Cargo Plus, Logistics & Management, www.sofokleousin.gr, Free Money, www.metaforespress.gr, Κόσμος, 7 μέρες αγγελίες, Max FM, Βήμα FM, Love radio, Lepanto TV και Radio, www.dete.gr και η εφημερίδα Γνώμη.

Συνδρομές EEL Close (×)

Δεν έχετε επιλέξει κάποια συνδρομή
Δείτε τις διαθέσιμες συνδρομές
Close

Request For My Information

 
Close

Request For Account Deletion

Close

Request For Information Deletion

Close

General Request / Query To DPO