Δίκτυο Επιχειρήσεων Logistics
Βέλτιστα Logistics μέσα από το Εργαστήριο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ήμερο Εργαστήριο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας, στο Βέλγιο και την Ολλανδία, με τη συμμετοχή στελεχών του Ελληνικού Δικτύου Επιχειρήσεων Logistics,το οποίο δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του ΣΕΒ και τη συνδρομή της Ελληνικής Εταιρείας Logistics.
Η Ελληνική Εταιρεία Logistics, σε συνεργασία με το ELMED (European Logistics Mediterranean), συμμετείχε δυναμικά στο 2ο κατά σειρά Εργαστήριο, στο πλαίσιο ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ οργανισμών logistics του εξωτερικού και ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Απώτερος στόχος των συγκεκριμένων δράσεων είναι η βελτίωση των ελληνικών logistics, η αναγνώριση πιθανών επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων, καθώς και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα κέντρων logistics προκειμένου να αναδειχθεί η χώρα μας σε διαμετακομιστικό κόμβο της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης.
Το Εργαστήριο ξεκίνησε με το project LAMILO (Last Mile Logistics), το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα INTERREG IVB της ΕΕ. Το LAMILO συνδέεται με την ενοποίηση των μεταφορικών φορτίων προκειμένου να επιτευχθεί αποσυμφόρηση στις αστικές ζώνες, με την παράλληλη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος. Έχει καταστεί πλέον σαφές -και από τις εξελίξεις που αφορούν το σχέδιο νόμου για τα logistics στη χώρα μας-, ότι τα city logistics έχουν κεντρικό ρόλο στην αλυσίδα εφοδιασμού που συνδέεται με την καθημερινότητα των πολιτών. Το LAMILO αποτέλεσε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον παράδειγμα για το πώς λειτουργούν τα city logistics στην πράξη όταν η αστική μεταφορά και διανομή εμπορευμάτων γίνεται με τάξη και με συνέργειες που αποτρέπουν χαοτικές καταστάσεις.
Ακολούθως τα μέλη της αποστολής παρακολούθησαν παρουσίαση του Ολλανδικού Ινστιτούτου Προηγμένων Logistics (DINALOG). Το DINALOG (Dutch Institute for Advanced Logistics) αποτελεί ένα από τα κορυφαία Ευρωπαϊκά Ινστιτούτα εφαρμοσμένης έρευνας στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Στόχος του είναι να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη διατήρηση και προσέλκυση καινοτόμων εταιρικών δραστηριοτήτων στον τομέα της αλυσίδας εφοδιασμού, μέσω της ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του DINALOG έγινε αναφορά και στη Συμμαχία για την Καινοτομία στα Logistics μέσω Συνεργασιών στην Ευρώπη (ALICE), η οποία αποσκοπεί -μεταξύ άλλων- στη βελτίωση κατά 30% των επιδόσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας μέχρι το 2030. Το Δίκτυο προσκλήθηκε να συμμετέχει.
Στη συνέχεια η αποστολή επισκέφθηκε το Venlo της Ολλανδίας, ένα από τα σημαντικότερα εμπορευματικά κέντρα της κεντρικής Ευρώπης, όπου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση και ξενάγηση στους χώρους της εταιρείας Seacon Logistics.
Την τελευταία ημέρα, έγινε ξενάγηση στην πλήρως αυτοματοποιημένη ECT (Europe Container Terminal) που αποτελεί μία εκ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι του Ρόττερνταμ.
Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στη Futureland. Η Futureland είναι το κέντρο πληροφοριών όπου ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί μέσα από ένα τρισδιάστατο ταξίδι στο υπό κατασκευή υπερσύγχρονο λιμάνι του Ρόττερνταμ.
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις εταιρείες του Δικτύου Επιχειρήσεων Logistics να συμμετέχουν σε τόσο σημαντικές δράσεις που διοργανώνονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο από τον ΣΕΒ σε συνεργασία με την Ελληνική Eταιρεία Logistics και την Kantor», αναφέρει ο Σωτήρης Τριχάς, Πρόεδρος ΔΣ της EEL.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Φώτης Δαούσης, Αντιπρόεδρος Οικονομικών της Ελληνικής Εταιρείας Logistics και Project Leader του Εργαστηρίου Μεταφοράς Τεχνογνωσίας από την πλευρά της EEL, «Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε ότι η επιτυχία των υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τοποθεσία και τις συνεργασίες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο».
Τα Εργαστήρια Τεχνογνωσίας που διοργανώνονται με την υποστήριξη του ΣΕΒ και τη συμμετοχή της ΕΕL έχουν ως σκοπό τη διαμόρφωση μιας ξεκάθαρης εικόνας για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα LOGISTICS σε προηγμένες χώρες. Έτσι, γίνονται σαφή τα οφέλη που προσδίδει μια άριστα οργανωμένη εφοδιαστική αλυσίδα σε μικρο και μακροοικονομικό επίπεδο.
Η Ελληνική Εταιρεία Logistics, που κλείνει φέτος 20 χρόνια δράσεων, συνεχίζει να αποτελεί το βασικό επιστημονικό όργανο για την ανάδειξη των logistics στη χώρα μας, αριθμώντας 500 και πλέον μέλη. Βασικός της στόχος είναι η διαμόρφωση της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κόμβο των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης με κεντρική στρατηγική την εξωστρέφεια των ελληνικών logistics.