Στις μέρες μας, μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις του κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας αποτελεί η έλλειψη προσωπικού για τη στελέχωση του εν λόγω αναδυόμενου τομέα της εθνικής οικονομίας. Έτσι, η εκπαίδευση νέων που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν σχετικά επαγγέλματα, καθώς και η επανεκπαίδευση (re-skilling / upskilling) εργαζόμενων και στελεχών που έχουν ήδη εργασιακό βίο στην εφοδιαστική αλυσίδα, αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχή ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα, δεν υπήρξε κάποια συστηματική και ολοκληρωμένη μελέτη σε εθνικό επίπεδο που να αποτυπώνει τον ακαδημαϊκό χάρτη των logistics και της εφοδιαστικής αλυσίδας και να αναδεικνύει μιας σειρά από προκλήσεις και προτάσεις για την ορθότερη οργάνωση της εκπαιδευτικής στρατηγικής που πρέπει να ακολουθηθεί.
Ως εκ τούτου, στόχος της συγκεκριμένης έκθεσης η οποία έχει λάβει την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Logistics με Ακαδημαϊκούς Επιμελητές τους Δρ. Μιχάλη Μαντά και Δρ. Βασίλη Ζεϊμπέκη, είναι η λεπτομερής αποτύπωση του ακαδημαϊκού χάρτη στην Ελλάδα προκειμένου να προσδιοριστούν τόσο τα συναφή εκπαιδευτικά προγράμματα σε διάφορα επίπεδα σπουδών, όσο και τα συναφή μαθήματα, τα οποία σε διαφορετικό βαθμό και με ποικίλους τρόπους θεραπεύουν γνωστικές περιοχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και συμβάλλουν στην ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων για τα στελέχη της εφοδιαστικής αλυσίδας του μέλλοντος. Επιπλέον της καταγραφής των σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και μαθημάτων, η παρούσα μελέτη επιδιώκει να παράσχει μια συστηματική ανάλυση της δομής και των στόχων των σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και των αναλυτικών περιγραμμάτων (π.χ. δομή, περιεχόμενο, απαιτήσεις) των σχετικών μαθημάτων.
Στο πλαίσιο της μελέτης παρουσιάζεται επιπρόσθετα το “ιδανικό” χαρτοφυλάκιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων/μαθημάτων μέσω των οποίων δύναται να αναπτυχθεί το κατάλληλο μίγμα απαιτούμενων εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων ανά επάγγελμα στον Τομέα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Το εν λόγω μίγμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων/μαθημάτων καλύπτει εν δυνάμει το σύνολο των απαιτούμενων τεχνικών και ήπιων δεξιοτήτων των μελλοντικών επαγγελμάτων υψηλής ζήτησης με βάση τη σχετική μελέτη της EEL και ΕΣΕΕ (2023).
Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να μπορέσουν τα υφιστάμενα εκπαιδευτικά προγράμματα/μαθήματα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς είναι η εστίαση, πέραν του απαιτούμενου θεωρητικού υποβάθρου και των τεχνικών δεξιοτήτων, στην εκμάθηση πρακτικών εργαλείων, σύγχρονων μεθόδων/τεχνικών, αναδυόμενων τεχνολογιών και ήπιων δεξιοτήτων ώστε να προετοιμάσουν κατάλληλα τους εκπαιδευόμενους με στόχο να ανταπεξέλθουν στις ραγδαία μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της αγοράς των logistics και της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Δείτε την Τεχνική Έκθεση εδώ